Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας

    

    

     Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας είναι μια ψυχιατρική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο πραγματικής ή φανταστικής εγκατάλειψης, συναισθηματική αστάθεια, έντονη εναλλαγή μεταξύ της εξιδανίκευσης και της υποτίμησης του άλλου, ασταθή εικόνα εαυτού συμπεριλαμβανομένης και της έλλειψης σταθερότητας στις αξίες  ή και μεταβλητότητα σε άλλα βασικά κομμάτια της ταυτότητας, παρορμητικότητα και δυσκολία στον έλεγχο του θυμού. Χαρακτηρίζεται επίσης από ριψοκίνδυνες συμπεριφορές όπως η ανεξέλεγκτη δαπάνη χρημάτων ή αχαλίνωτη σεξουαλική συμπεριφορά, χρόνια αισθήματα κενού και υπερβολική συναισθηματική αντιδραστικότητα. 

    Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή, στιγματίζονται και οι συζητήσεις γύρω από τη διαταραχή όχι σπάνια δημιουργούν παρανοήσεις τόσο μεταξύ των ειδικών όσο και μεταξύ των μη ειδικών. Σύμφωνα με άρθρο που γράφηκε στο theconversation.com,  ζώντας σε μια εποχή όπου η κοινότητα βαδίζει προς ένα δρόμο αναγνώρισης αλλά και αποστιγματοποίησης της ψυχικής ασθένειας η οριακή διαταραχή προσωπικότητας βρίσκεται μακριά από αυτό το μονοπάτι. Το όνομα της πολλές φορές μπορεί να τρομάζει.   

    Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας είναι μια απόκριση σε ένα τραύμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή έχουν ιστορικό τραύματος, πολύ συχνά ενός τραύματος που έχει συμβεί στη παιδική ηλικία. Αυτό μπορεί να είναι σεξουαλική ή άλλου είδους φυσική κακοποίηση, ακραία παραμέληση και αποχωρισμός από τους γονείς ή και τους αγαπημένους. 

    Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε οι άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή ήταν περισσότερο επιθετικοί, επιβαρυμένοι με χρόνιο stress και είχαν εκτεθεί σε περισσότερες αντιξοότητες κατά την παιδική ηλικία,(Otto B, Kokkelink L and Brüne M (2021). Μια άλλη έρευνα εστιασμένη στο ρόλο που διαδραματίζει το τραύμα στη πρώιμη έναρξη της διαταραχής, περιγράφει ότι οι αντίξοες παιδικές εμπειρίες επηρεάζουν διαφορετικά βιολογικά συστήματα με τις αλλαγές να επιμένουν μέχρι και την ενηλικίωση, (Bozzatelo et. al, 2021). 

    Καθώς πολλές φορές η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να παραγνωρίζεται από τους ειδικούς ή να αποτελεί σημείο αρνητικής προδιάθεσης για τη παροχή κατάλληλης και αποτελεσματικής βοήθειας είναι ίσως πιο ελπιδοφόρο να γίνει αντιληπτή πέρα από τα συμπτώματα της και να φανεί ως ένας τρόπος όπου άνθρωποι που έχουν βιώσει τραυματικά γεγονότα ανέπτυξαν ένα άκαμπτο τρόπο να σχετίζονται με τον εαυτό και τους άλλους. Πολλές φορές τα συμπτώματα των ανθρώπων μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται και να συμπίπτουν με εκείνα μιας διαταραχής. 

    Το ερώτημα που εγείρεται είναι πόσο και πώς βοηθάει η στενή περιχαράκωση των ειδικών και μη σε αντιλήψεις και σε ταμπέλες όπως αυτές της οριακής διαταραχής προσωπικότητας όταν άνθρωποι που πάσχουν από μια ψυχική ή ψυχιατρική ασθένεια, αυτοί οι ίδιοι να καλλιεργήσουν μια πιο συνεκτική σχέση με τον εαυτό τους και με τους άλλους? Πόσο βοηθάει η χρήση της λέξης και της συνακόλουθης στάσης προς τη συγκεκριμένη λέξη οριακή διαταραχή, όταν αυτή εγκλωβίζει σε νοσολογικά κριτήρια στερώντας ουσιαστικά από τον άνθρωπο τη δυνατότητα να εμπιστευτεί και να ξεδιπλώσει τη προσωπική του ιστορία μέσα σε ένα ασφαλές απαλλαγμένο από τη κριτική πλαίσιο? 

    Η θεραπευτική αντιμετώπιση της οριακής διαταραχής συνίσταται συνήθως τόσο σε φαρμακοθεραπεία όσο και σε ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία είναι ο δρόμος μέσα από τον οποίο οι άνθρωποι ανακαλύπτουν και καλλιεργούν νέες δεξιότητες ή αναπροσαρμόζουν παλιές δεξιότητες με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ονειρεύονται, να σχεδιάζουν ένα καλύτερο μέλλον και να ζουν μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι ποικίλες μεταξύ των οποίων η συστημική ψυχοθεραπεία ή η θεραπεία σχημάτων και συνήθως απαιτούν μακράς διάρκειας παρακολούθηση. 

    Το τι ορίζεται στην κοινωνία μέσα από τις ομαδικές διεργασίες ως υγιές είναι ιδιαίτερα ρευστό ανά την εποχή, τις πολιτισμικές, κοινωνικές και ιστορικές συγκυρίες. Η διαδρομή όμως που μπορεί να σπείρει μια εν δυνάμει καρποφόρα καλλιέργεια ορίζεται μέσα από την επεξεργασία ενός τραύματος που συνειδητά και ασυνείδητα βιώνεται επαναληπτικά μέσα σε μια τραυματισμένη κοινωνία. 


Πηγές: 

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/social-instincts/202108/why-childhood-trauma-can-lead-borderline-personality-disorder

https://theconversation.com/we-need-to-treat-borderline-personality-disorder-for-what-it-really-is-a-response-to-trauma-115549

https://theconversation.com/we-need-to-treat-borderline-personality-disorder-for-what-it-really-is-a-response-to-trauma-115549

   

Σχόλια