Η ανίατη περίπτωση του Think Positive

    Ο ανθρώπινος νους παράγει πάρα πολλές σκέψεις ημερησίως. Άλλες έρευνες μιλούν για χιλιάδες και κάποιες μπορεί να λένε για μισό εκατομμύριο όπως ακριβώς και το τραγούδι των Thievery Corporation- Lebanese Blonde. Όπως και αν έχει οι σκέψεις που παράγονται μέσα στον αργαλειό του νου είναι ακατόρθωτο να μετρηθούν, είναι ακατόρθωτο να εντοπιστούν όλες. 
    Είναι φανερό ωστόσο ότι μεταξύ όλων αυτών των σκέψεων ο άνθρωπος αποδίδει βαρύνουσα σημασία και αξιολογεί συνήθως ως πιο έγκυρες και αληθείς αρνητικές σκέψεις ή εκείνες που με κάποιο τρόπο συνδέονται με μια απειλή για τον εαυτό. Όταν οι άνθρωποι μιλούν, επικοινωνούν, αλληλεπιδρούν, φαίνεται ότι πυροδοτούνται δύσκολα συναισθήματα τις στιγμές εκείνες που αντιλαμβάνονται μια απειλή πραγματική ή φανταστική. Το τι συνιστά απειλή για τον κάθε άνθρωπο είναι μια πολυσχιδής συζήτηση καθώς ο κάθε άνθρωπος έχει μια δική του ιστορία, μια δική του αλήθεια και ο σχεδιασμός αντικειμενικών κριτηρίων για το τι είναι απειλητικό καθίσταται δύσκολος. Θα μπορούσαμε όμως να πούμε ότι απειλητικό μπορεί να είναι ό,τι αποτελεί κίνδυνο για τη φυσική, ψυχική και σωματική ακεραιότητα του ατόμου, του κάθε ατόμου ξεχωριστά όμως ανάλογα με τα βιώματα του και την ιστορία του. 
    Οι άνθρωποι είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις απειλές. Οι κεραίες μας είναι ιδιαίτερα προηγμένες ώστε να αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο από πάρα πολύ μακριά ακόμη και όταν αυτός δεν υπάρχει, διαστρεβλώνοντας πληροφορίες που μεταδίδονται στο περιβάλλον μας. Ακριβώς λοιπόν λόγω αυτής της ευαισθησίας στον κίνδυνο έχουμε και τις σύνοδες αρνητικές σκέψεις. Οι σκέψεις αυτές αλληλεπιδρούν με τα συναισθήματά μας και τις συμπεριφορές μας και δημιουργείται έτσι ένα υφαντό από αλληλεπιδράσεις. Το υφαντό αυτό όμως, δεν υφίσταται ανεξάρτητα από την ιστορία μας, ανεξάρτητα από τον αργαλειό που το πλέκει και το εργαστήριο ως περιβάλλον που το πλαισιώνει. 
    Σε απάντηση λοιπόν αυτών των αρνητικών σκέψεων, δημιουργήθηκε η ανάγκη να ηρεμήσουμε από την αγωνία, το άγχος, τη θλίψη και τον πόνο που μπορεί πολλές φορές αυτές να συνοδεύουν. Η εναλλακτική του Think Positive, φαντάζει μια αρκετά καλή ιδέα. Αποσιωπά τους υπαρκτούς ή φανταστικούς κινδύνους, σχεδιάζει καλά αποτελέσματα σε δύσκολες καταστάσεις, εφευρίσκει εξόδους που μπορεί να μην υπάρχουν σε αδιέξοδα που μπορεί να διαρκούν αέναα και καλλιεργεί μια αρκετά αισιόδοξη στάση απέναντι σε μια ζωή που είναι γεμάτη από δυσκολίες. Πόσο αποτελεσματική είναι η τάση του think positive ? 
    Ζούμε σε ένα κόσμο γεμάτο αντιφάσεις. Ενώ ο σύγχρονος τρόπος σκέψης αξιώνει να ζει κανείς ανεξάρτητος από τους άλλος, δυναμικός επιτυχημένος από μόνος του και μόνος του, να διεκδικεί θετικά συναισθήματα μονάχα και θετικές εμπειρίες, την ίδια στιγμή ο κόσμος διέπεται από κρίσεις όπως η οικονομική, η περιβαλλοντική ή οι πόλεμοι που συμβαίνουν. Μέσα σε αυτό το κόσμο λοιπόν, αξιώνεται να ζούμε θετικά και να σκεφτόμαστε θετικά. Κατά κάποιο τρόπο να παραγνωρίζουμε όσα συμβαίνουν. Παραγνωρίζοντας όμως όσα συμβαίνουν επιτρέπω να ζήσω μια αυθεντική και ειλικρινή ζωή ή τελικά ζω μέσα σε ένα κόσμο ψευδαισθήσεων όπου αδυνατώ να μάθω ποιες είναι οι πραγματικές μου δυνάμεις και ικανότητες να υπερβώ τις δυσκολίες και να αναπτυχθώ? 
    Οι θετικές σκέψεις, η θετική στάση απέναντι στη ζωή διαφέρει από την καλλιέργεια των ψευδαισθήσεων του think positive και του "όλα θα πάνε καλά". Οι αρνητικές σκέψεις χρειάζεται να εντοπίζονται και να ερμηνεύονται με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργούν υπερ του ανθρώπου. Η συνειδητή αναγνώρισή τους, ο συνειδητός εντοπισμός τους και η αξιολόγηση τους, χρειάζεται ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να καλλιεργήσει τις δεξιότητες του, να ενισχύσει την επίγνωση των δυνατοτήτων του και να μεγαλώσει. Ο Gabor Mate συστήνει με ένα σαρκαστικό τόνο πως το αντίδοτο στην ανίατη αισιοδοξία είναι η δύναμη της αρνητικής σκέψης. 
    Σύμφωνα με τον Gabor Mate από τη στιγμή που αποδίδουμε στις σκέψεις μας τον ποιοτικό χαρακτηρισμό θετικές, στη προσπάθειά μας να φορτίσουμε με αισιοδοξία, απαγορεύουμε την είσοδο στις αρνητικές εμπειρίες της ζωής μας, στα αρνητικά συμβάντα που μας χτύπησαν τη πόρτα. Συμπληρώνει, η αυθεντική θετική σκέψη- το αυθεντικό think positive- ξεκινά από την συμπερίληψη όλης της πραγματικότητάς μας. Καθοδηγείται από την εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια της ζωής μας, οποιαδήποτε και αν πρόκειται να είναι αυτή η αλήθεια. 
    Η εκδήλωση κάποιας ασθένειας ψυχικής ή οργανικής, αποτελεί την έκφραση ενός συμπτώματος για να αντιληφθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Κάποιος ο οποίος αποσύρεται από τα κοινωνικά του δίκτυα, νιώθει κουρασμένος, μειώνεται η προσοχή και η συγκέντρωσή του και έχει έντονο και επίμονο συναίσθημα θλίψης και απογοήτευσης για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών- βιώνει δηλαδή κατάθλιψη- αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Η θετική σκέψη του "όλα θα πάνε καλά" αποκλείει την πρόσβαση σε ένα μεγάλο μέρος της αληθινής εμπειρίας της κατάθλιψης. Απομονώνει τις αρνητικές σκέψεις που μπορεί να έχει, οι οποίες αρνητικές σκέψεις είναι μέρος τις εμπειρίας του. Η αρνητική σκέψη του τύπου κάτι δεν πάει καλά, δίνει την ευκαιρία να αναρωτηθεί ο άνθρωπος αυτός: 
Τι έχω παραγνωρίσει, τι έχω παραμελήσει, πότε ξεκίνησα να έχω αυτά τα συμπτώματα, τι λέει το σώμα μου που δεν το λέω εγώ με λόγια? 
    Αυτά τα ερωτήματα μπορεί να πυροδοτήσουν κάποια βήματα πρόσβασης σε εκείνες τις αθέατες ή παραγνωρισμένες λόγω της σύγχρονης ζωής πλευρές του ανθρώπου. Να βοηθήσουν στην ανάδειξη απαντήσεων που θα επιτρέψουν να φανερωθεί το stress που εντέχνως κρυβόταν πίσω από την think positive στάση και να φανερωθούν παλιές και νέες δυνάμεις του ανθρώπου να υπερνικήσει τις δυσκολίες. Η άγνοια των πηγών που μας προκαλούν stress ή άλλα συμπτώματα ανισορροπίας της υγείας μας είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για τα ίδια αυτά συμπτώματα. 
    Οι αρνητικές σκέψεις είναι υπαρκτές. Όσο και αν προσπαθούμε να τις καταπιέσουμε, επιβαρύνουμε το stress που βιώνει ο οργανισμός μας, επιδεινώνοντας εν τέλει τα συμπτώματα μιας διαταραχής ψυχικής ή οποιασδήποτε άλλης οργανικής. Η πρόσβαση και η αναγνώριση των αρνητικών σκέψεων, μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα νέων μονοπατιών. Να φωτίσει πλευρές του εαυτού που βρίσκονται καλά κρυμμένες από το νου, εκφράζονται όμως στο σώμα με τρόπους που διόλου δεν φανταζόμαστε πολλές φορές. Το πόσο φως αντέχει ο καθένας μας είναι ένα ακόμη κομμάτι υπο διερεύνηση. 

    

Σχόλια