Είναι η σωματική άσκηση εξίσου καλή με τα Αντικαταθλιπτικά ?

    

    Μια νέα έρευνα δημοσιευμένη στο British Journal of Sports Medicine, βρήκε ότι η άσκηση είναι το ίδιο καλή με τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών τουλάχιστον για εκείνους με ήπια ή και μέτρια συμπτωματολογία. Σύμφωνα με την έρευνα η προσθήκη αντικαταθλιπτικών δεν παρουσίαζε αύξηση της επίδρασης που είχε η άσκηση μαζί με τα αντικαταθλιπτικά. Οι ερευνητές σημειώνουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα η άσκηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση της μέτριας κατάθλιψης στους ενήλικες. 
    Η έρευνα περιλάμβανε 2551 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές μελέτησαν τις κλινικές ομάδες εκείνων που συμμετείχαν μόνο στην σωματική άσκηση (εκγύμναση με κάποιο τρόπο), εκείνων που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή, και εκείνων που συνδύαζαν αυτά τα δύο, συγκρίνοντάς αυτές τις ομάδες με την ομάδα ελέγχου (ομάδα η οποία δεν εκτίθεται στις πειραματικές συνθήκες). 
    Μιας και η πλειονότητα των ανθρώπων στους οποίους είχαν συνταγογραφηθεί φάρμακα είχαν ήπια συμπτωματολογία και τα φάρμακα παρουσίαζαν παρενέργειες, οι ερευνητές πρότειναν ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να πληροφορηθούν για την έγκυρη και αποδεκτή εναλλακτική της σωματικής άσκησης, η οποία θα μπορούσε να τους παρέχει ανακούφιση και μακράν λιγότερες επώδυνες παρενέργειες. 
    Το πρόβλημα είναι ότι η άσκηση απαιτεί περισσότερη προσπάθεια. Η σωματική άσκηση είναι απαιτητική και πιο δύσκολα εφαρμόσιμη σε σύγκριση με τις φαρμακολογικές θεραπείες. Από την άλλη μεριά τα αντικαταθλιπτικά σχετίζονται με υψηλότερες παρενέργειες, μεγαλύτερο κόστος και κοινωνικό στίγμα, σύμφωνα με τους ερευνητές. 
    Ίσως γι' αυτό το λόγο, οι άνθρωποι ήταν περισσότερο πιθανό να εγκαταλείψουν την πειραματική ομάδα της σωματικής άσκησης πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας σε σύγκριση με εκείνους που συμμετείχαν στην ομάδα της φαρμακευτικής αγωγής. 
    Τα ευρήματα ήταν συνεπή, με άλλη έρευνα που διεξήχθη νωρίτερα αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με την οποία η σωματική άσκηση συσχετίζεται με 25% χαμηλότερη επικινδυνότητα κατάθλιψης. Σε άλλη έρευνα εκείνοι που συμμετείχαν σε σωματική άσκηση είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα υποτροπών μετά από 10 μήνες, συγκριτικά με εκείνους που βρίσκονταν υπό φαρμακευτική αγωγή. 
    Οι περιορισμοί της έρευνας είναι ότι συμπεριλάμβανε μόνο ήπια και μέτρια καταθλιπτική συμπτωματολογία οπότε δεν υπάρχει γνώση για το αν η άσκηση θα μπορούσε να είναι το ίδιο αποτελεσματική με την αντικαταθλιπτική αγωγή για εκείνους που πάσχουν από βαριά καταθλιπτική συμπτωματολογία, (https://www.madinamerica.com/2022/09/exercise-depression/). 


Παραπομπή πλήρους έρευνας:
Recchia, F., Leung, C. K., Chin, E. C., Fong, D. Y., Montero, D., Cheng, C. P., . . . & Siu, P. M. (2022). Comparative effectiveness of exercise, antidepressants and their combination in treating non-severe depression: A systematic review and network meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Sports Med. Published online on September 16, 2022. doi:10.1136/bjsports-2022-105964 (Full text).

Σχόλια